Suroviny
16 kusů
1 listové těsto (350 g)
250 g mletého máku
150 ml mléka
2-3 lžíce cukru
½ lžičky skořice
Postup přípravy
1. Z mlieka, maku, škorice a cukru uvaríme za stáleho miešania náplň. Necháme vychladnúť.
2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Rozdelíme na štvorce asi 5×5 cm a na každý dáme lyžičkou náplň. Rohy stiahneme k sebe a vytvoríme guľky.
3. Každú guľku dáme zlepenou stranou nadol a opatrne vyvaľkáme ovál hrubý asi 3 mm. Potom ostrým nožom narežeme šikmé pruhy tak, aby sme neprerezali spodnú časť cesta, ale iba vrchnú po náplň.
4. Narezaný ovál otočíme opačne, teda neprerezanou stranou nahor, a stočíme. Ohneme do kruhu a konce zlepíme k sebe.
5. Koláčiky ukladáme na plech. Vrch koláčikov potrieme rozšľahaným vajíčkom, ale tak, aby sme nepotreli rez, len zvrchu.
6. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a po 10 min stiahneme na 180°C a dopečieme.